Chateau Neuf

Tre kvartaler vestover i Slemdalsveien finner du en klynge av studiesteder, i tillegg til Chateau Neuf.

Chateau Neuf er en bygning som huser Det Norske Studentersamfund og en rekke studentforeninger.

Wikipedia forteller at bygningen er tegnet av arkitektkontoret Kjell Lund og Nils Slaatto og var ferdigstilt i 1970.

Chateau Neuf ble innviet i 1973. Navnet betyr «Det nye slott», men har en underforstått betydning. Studentersamfundets orden heter Hans Majestet Den Gyldne Gris’ Orden med H M Grisen som høyeste beskytter. Ordet «Neuf» (uttales «nøff») henspiller på ordenen, men uttrykker samtidig tilfredshet med at Samfundet omsider hadde fått sitt eget, nye tilholdssted innkjøpt for midler (innsamlede midler først lagt på en sparegris- som dermed ble studentenes symbol og et symbol på innsamlingsaksjonen).

Studentersamfundet solgte Chateau Neuf til Universitetet i Oslo våren 1998, og den er gjennom en fristasjonsavtale med Universitetet stilt vederlagsfritt til studentforeningenes disposisjon. Det Norske Studentersamfund forvalter bygningen.

Bygget i bruk/ kulturtilbud

Chateau Neuf, foruten sine administrative roller som vertskap for en bredde studentforeninger, er i hovedsak en scene for kulturtilbud og debatt.

Chateau Neuf har hatt besøk av flere kjente artister, deriblant: AC/DC, Leonard Cohen, Pearl Jam, Thin Lizzy, ABBA, Peter Gabriel, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Miles Davis, Nazareth, Genesis, Camel, Patti Smith, The Clash, The Ramones, Mud, Glitter Band, Weather report, Iggy Pop, Roxy Music, Ry Cooder, John Hiatt, Lee Clayton, Roger Mcquinn, Slade, Elvis Costello & The Attractions, Leo Sayer, Willy de ville, R.E.M , John Mclaughlin, Billy Cobham, Stefan Sundström og Mazzy Star. Chick Corea Electric Band, Joan Armatrading, David Johansen (New York Dolls), Johnny Guitar Watson, Captain Beefheart, Jean Luc Ponty og T. Rex. George Harrison skulle egentlig spille på Chateau Neuf i 1974, men konserten ble avlyst. Queen skulle også spille det året, men konserten ble avlyst grunnet en trafikkulykke.

Hver høst arrangeres en heftig Oktoberfest med hornmusikk og øltelt, og det arrangeres jevnlige debattmøter og foredrag.

Cinema Neuf er en filmklubb med tilhold i bygget som viser flere filmer i uken i en sal som har plass til 120 publikummere, og er delarrangør av filmfestivalene Film fra sør og Oslo Internasjonale Filmfestival. Videre fremfører teatergruppen Teater Neuf teaterstykker jevnlig.

Chateau Neuf huser også studentradioen Radio Nova.